Ebben a rövid cikkben megmutatjuk, hogy mi a különbség a blogok és a weboldalak között, hogyan lehet eldönteni, hogy melyikre van szükségünk, és mi szükséges egy saját blog vagy weboldal elkészítéséhez.

Blog és weboldal – Mi a különbség?

Mi az a weboldal?

Ha megnyitjuk a böngészőt, és beírunk bármilyen webcímet – például z-lap.hu, akkor egy webhelyre kerülünk. Valójában a böngészővel bármerre navigálva egyfajta weboldalra jutunk. A Google szintén webhely, ugyanúgy, mint a Facebook és a YouTube is.

A webhelyeket domain nevek – webcímek – alapján azonosítják. Mint látható, ennek a webhelynek a címe a z-lap.hu. A Facebook címe facebook.com és így tovább.

Mi a blog?

A blog egy olyan típusú webhely, ahol a fő hangsúly az egyes blogcikkeken van (úgynevezett blogbejegyzések). Egy blogon általában időrendben jelennek meg ezek a bejegyzések. Egy blog általában egy-két témakörre épül. Ma már szinte mindenről találhatunk blogot a legspeciálisabb témákban is.

A blogokat CMS (Content Management System), azaz tartalomkezelő rendszerrel kezelhetjük. Ez az eszköz lehetővé teszi a blog tartalmának szerkesztését, ugyanúgy, mint ahogy Wordben vagy a Google Docs-ban tennénk ezt. Ez a CMS megkönnyíti a tartalom kezelését, mivel nincs szükség webfejlesztési vagy programozási ismeretekre a blog hatékony gondozása érdekében.

Másrészt, ha egy általános weboldalt nézünk meg, akkor nincs ilyen követelmény. A tartalom bármi lehet, a csak szöveges oldalaktól a képekig, a videókig, az online áruházban található termékekig és így tovább. A webhelyek CMS-t is használhatnak. De statikus, csak HTML-dokumentumokat is használhatnak, amelyeket egy webfejlesztő készített.

A rendelkezésünkre álló modern eszközök lehetővé teszik, hogy mindkettő egyszerre legyen. Ennek eléréséhez egy CMS-t lehet használni, amely lehetővé teszi egy blog létrehozását a webhely részeként. Tehát kapunk egy funkcionális weboldalt, amelyhez beépített blogfunkció tartozik.

Például a legnépszerűbb ilyen CMS-t WordPress-nek hívják, és valójában ez az, amit a jelenleg olvasott webhely is használ.

  • A WordPress ingyenes, nyílt forráskódú és könnyen használható, még kezdők számára is.
  • A WordPress blog CMS-ként kezdte életét. Az évek során azonban sokkal tovább fejlődött.
  • A WordPress többféle felhasználásra is alkalmas, beleértve a blogokat is.
  • A bejegyzés írásakor a WordPress a teljes web több mint 30%-át birtokolja. Igen, ez helyes, nagyjából minden harmadik weboldal WordPress alapú!

Összefoglalva: nem kell választanod a blog vagy a weboldal között. Építsd fel a webhelyed egy tartalomkezelő rendszer segítségével, és később használhatod ennek a blog funkcióját is.

Használhatok blogot üzleti vállalkozás esetében?

A tapasztalatok szerint a blogok hihetetlenül hatékonyak, mint üzleti eszköz.

  • Blogok létrehozása különleges előnyöket nyújt Önnek. A keresőmotorok, mint a Google, szeretik a blogokat. Ennek oka az, hogy a blog, definíció szerint, mindig naprakészebb, mint a statikus webhelyek, és mindig tartalmaz új friss tartalmat az emberek megmutatására.
  • Ha új bejegyzést teszünk közzé a blogban, webhelyünk motorja – a WordPress – automatikusan jelzi ezt a Google-nek, hogy indexelje az új tartalmat.
  • A blog megkönnyíti a vállalkozás hirdetését a közösségi oldalakon. Mivel a blog mindig frissül, a követők nagyobb valószínűséggel olvassák el az új tartalmakat.
  • A Hubspot arról számol be, hogy a blogokkal rendelkező vállalatok 55% -kal több látogatót érnek el, mint egy általános webhellyel rendelkező vállalat.

A blogok egyetlen hátránya, hogy valakinek friss tartalmat kell írnia a blogra. Ezért egy blog folyamatos időbefektetést igényel – törekedni kell legalább kéthetente egyszer egy új blogbejegyzés publikálására.

Mi szükséges egy weboldal létrehozásához?

Ha úgy döntünk, hogy webhelyünket a WordPress használatával hozzuk létre, előbb szükség van egy webtárhelyre és egy domain névre.

  • Egyszerűen fogalmazva: a webtárhely az, ahol a webhely vagy blog található.
  • A domain név a webhely címe az interneten.

Reméljük, hogy írásunk hasznos volt, és hogy a blog és a weboldal témáját már nem övezi rejtély. Az online jelenlét elengedhetetlen egy vállalkozás számára, de remek hobbi is lehet.