5 egyszerű tipp a WordPress weboldalad biztonságához

Egy weboldal az elkészülése után is rendszeres törődést, karbantartást igényel.

 

Biztonsági résekről havi vagy akár heti rendszerességgel hallhatunk, amelyet a WordPress honlapokon észlelnek és javítanak. A legtöbb esetben a WordPress weboldalak feltörése annak köszönhető, hogy a felhasználók nem teszik meg a szükséges lépéseket, hogy biztonságban tudhassák weboldalukat. Összeszedtünk néhány alapvető lépést, amit érdemes beállítani a WordPress weboldal biztonságának érdekében.

1. A WordPress motor naprakészen tartása

Amikor új frissítés áll rendelkezésre, üzenet fogadja a felhasználót a WordPress adminisztrációs felületén, hogy frissítsen a legújabb elérhető verzióra. A frissítési folyamat rendkívül egyszerű, a frissítés gomb megnyomása után automatikusan lezajlik.

A WordPress honlap frissítése biztosítja, hogy védve legyünk a WordPress motorban már jelentett és javított sebezhetőségektől.

2. WordPress bővítmények frissítése

A pluginok frissítése mindenképpen szükséges, mert egy meghibásodott bővítményen keresztül is támadhatóvá válhat a weboldal.

A WordPress bővítményeinek frissítését bejelentkezés után a Vezérlőpult > Frissítések menüpontjában találjuk. Ezen az oldalon látható az összes elérhető frissítés, beleértve az 1. pontban említett alap rendszer frissítése is.

Frissítés előtt ellenőrizzük a pluginok kompatibilitását a WordPress aktuális verziójával és mindig készítsünk biztonsági mentést a frissítések előtt.

3. WordPress sablonok frissítése

Akár ingyenes WordPress-témát, akár Prémium sablont használunk, a sablon frissítéseket is ellenőrizzük és telepítsük a lehető leghamarabb.

4. Biztonságos jelszó és felhasználónév megadása

A könnyen kitalálható jelszó vagy felhasználónév az egyik legfőbb biztonsági kockázatot jelentheti.

Szerencsére a WordPress megkönnyíti a jelszó megadását, biztonságos és összetett jelszógenerátorával, ezt erősen javasolt használni.

A felhasználói név megadásánál már az is sokat segít, ha nem az alapvető “admin” nevet adjuk meg, hanem kitalálunk egyedi nevet.

5. Biztonsági mentések létrehozása

A legbiztosabb módja annak, hogy a WordPress weboldalon lévő adatokat biztonságban tudjuk, az a wp-content mappa és az adatbázis biztonsági mentése rendszeresen.

6. A wp-admin és wp-login jelszavas védelme

Bárki hozzáférhet a WordPress weboldalak /wp-login.php és / wp-admin URL-címeihez. Annak érdekében, hogy megvédjük őket a Brute Force és a DDoS támadásoktól, ezeket az URL-eket jelszóval védhetjük a .htaccess fájl segítségével.

Ehhez a WordPress kódexben itt található hasznos útmutató.